Влада Чехії виплатила більше 112 мільйонів євро мешканцям країни, які надавали житло українським біженцям. Про це повідомляє Radio Prague International з посиланням на міністерство праці та соціальних справ Чехії, пише УНН.

За даними міністерства праці та соціальних справ Чехії, бюро з працевлаштування загалом виплатили власникам житла близько 2,66 мільярда крон (112,5 млн євро) у вигляді допомоги солідарності, яка нараховується тим, хто розмістив у своїх квартирах та будинках біженців з України.

На отримання згаданої допомоги мали право люди, які приймали у себе вдома або у своїй вільній квартирі біженців безкоштовно або за умов оплати комунальних послуг не менше ніж на 16 днів поспіль протягом одного місяця.

Допомога солідарності нараховувався з середини квітня 2022 року до кінця червня 2023 року.

Нагадаємо

З 1 липня змінилися деякі умови перебування українських біженців у Чехії.

Зокрема, скасовані окремі виплати для шукачів притулку, замість яких діє лише комплексна фінансова допомога. Вона включає у себе витрати на житло й інші потреби українців. Після того, як мине 150 днів з моменту надання тимчасового захисту, переселенці отримуватимуть прожитковий мінімум — 3130 крон (5200 гривень).

Компенсації за надання житла тепер отримуватимуть тільки власники житла, які прихистили українців і проживають з ними разом. Але зміниться сума — замість 3000 крон буде 2400 крон.
Ті, хто надав житло переселенцям, але не живе з ними, більше допомогу отримувати не будуть.