Лідери країн Африканського Союзу запропонували 10 кроків для досягнення миру в Україні.


Президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса назвав 10 основних "складових" позиції країн Африканського Союзу щодо українсько-російської війни. Про це він заявив на пресконференції в Києві після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським, передає Інтерфакс-Україна.

"Основною складовою, яку ми привезли сюди, є те, що ця війна має бути врегульована, має бути мир через переговори дипломатичним шляхом", - сказав він.

 

Наступною складовою лідер ПАР назвав необхідність деескалації конфлікту. "Сьогодні під час нашого візиту ми чули ракетні удари. Така діяльність не дуже добре працює для встановлення миру. Тому ми говоримо про необхідність деескалації по обидва боки, щоб наступив мир та врегулювалася ситуація", - зазначив політик.

Рамафоса також заявив, що потрібно поважати суверенність держав і народів відповідно до статуту ООН. Ще однією складовою, за його словами, є необхідність гарантій безпеки для всіх країн.

 

Шоста складова - Україна та Росія повинні забезпечити експорт зернових і добрив. Лідер ПАР зазначив, що "однією з причин приїзду сюди стало те, що Африка також відчуває негативні наслідки цієї війни. Наші ціни на зерно зросли, у нас також нестача добрив, і ціни на них підвищилися".
 

Сьомим основним пунктом Рамафоса назвав гуманітарні питання - гуманітарна підтримка тих, хто став жертвами війни, хто страждає. "Ми підтримуємо цю гуманітарну допомогу", - наголосив він.

 

Восьмим основним компонентом, на думку лідерів країн Африки, є обов'язковий обмін полоненими, включно з поверненням дітей.

 

Дев'ятою складовою президент ПАР назвав післявоєнну відбудову і допомогу постраждалим через війну.

 

Десятим основним елементом Рамафоса бачить те, "що під час наших дискусій президент Зеленський сказав, що ми повинні йти далі, краще взаємодіяти з країнами Африки". 

 

"Ми хочемо, щоб цей конфлікт завершився, це буде на користь народу Африки й на користь усьому світу", - наголосив президент Південно-Африканської Республіки.