Туреччина заблокувала рішення через розбіжності у формулюваннях щодо географічних місць, зокрема, Кіпру.


Міністри оборони НАТО не змогли досягти згоди в нових оборонних планах щодо того, як Альянс відповідатиме у випадку агресії Росії. Один із дипломатів звинуватив Туреччину в їх блокуванні. Про це повідомляє Reuters у п'ятницю, 16 червня.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розповів, що на дводенній зустрічі в Брюсселі міністри вперше з моменту закінчення Холодної війни переглянули оборонні плани та наблизилися до їх узгодження

За словами одного з дипломатів, Туреччина заблокувала рішення через розбіжності у формулюваннях щодо географічних місць, зокрема, Кіпру.


Альянс планує знайти рішення до липневого саміту у Вільнюсі. Крім того, НАТО надасть країнам вказівки щодо модернізації їхніх сил і матеріально-технічного забезпечення.

 

Зазначається, що регіональні плани складаються із тисяч сторінок секретних військових планів, які детально описуватимуть, як НАТО відповість у випадку атаки Росії.

 

"Десятиліттями НАТО не бачило потреби у великомасштабних оборонних планах, оскільки вело невеликі війни в Афганістані та Іраку і вважало, що деякі пострадянські країни більше не становлять екзистенціальної загрози для Альянсу", - пише видання.

 

Після початку повномасштабної війни на території України, Альянс заявив про необхідність узгодження планів до того, як може спалахнути конфлікт з таким противником, як Росія.