"Злиті" до мережі секретні документи Пентагону свідчать, що "вагнерівці" намагаються шукати озброєння в інших країнах.

ПВК Вагнера на початку цього року безуспішно просила Китай надати їй зброю. Про це свідчать секретні документи Міністерства оборони США, які потрапили до мережі, повідомляє Financial Times.

Згідно з одним із опублікованих документів Пентагону, представники ПВК Вагнера, "шукали боєприпаси та обладнання" в Китаї "на початку 2023 року". Однак на початок січня Китай "не надіслав ніякої зброї, навіть для випробувань, і не мав жодних контактів щодо постачання зброї", йдеться у тому ж документі.

Звернення "вагнерівців" до Китаю вказує на те, що вони, принаймні, частково були впевнені у відкритості Пекіна до надання Росії зброї, вважає ЗМІ.

У Туреччині ПВК Вагнера так само намагалася домовитися про закупівлю зброї, як і в Китаї. Вони сподівалися придбати безпілотники, системи радіоелектронної боротьби, контрбатарейні системи та гаубичні артилерійські установки. Однак у Туреччині їм відповіли відмовою.

У "злитих" документах також згадуються успішні приклади придбання ПВК Вагнера зброї в інших союзників Росії – Білорусі та Сирії. Зокрема, на початок січня Білорусь "вже поставила 50% обіцяної зброї" та запропонувала надіслати "вагнерівцям" 300 тисяч снарядів для гранатометів ВОГ-17.

Крім того, російські бойовики придбали у Сирії шість гранатометів СПГ-9 та 180 гранат у невстановлений час.