Одну зі зрадниць затримано в Києві, де вона "залягла на дно" в хостелі. Інша - оформила статус переселенки й переховувалася в орендованій квартирі у Чорноморську.

Служба безпеки викрила ще двох організаторок незаконного референдуму РФ, який відбувся під час окупації правобережжя Херсонщини. Про це в четвер, 29 лютого, повідомила пресслужба СБУ.

Повідомляється, що після визволення регіону обидві колаборантки втекли до інших міст.

"Одну із них було затримано у Києві, де вона "залягла на дно" у столичному хостелі. Інша - оформила статус переселенки й переховувалася в орендованій квартирі у Чорноморську", - йдеться в повідомленні.

На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну обидві жінки проживали у Бериславському районі Херсонщини. Коли росіяни окупували регіон, вони підтримали загарбників, а згодом увійшли до складу окупаційного "виборчкому".

"У лавах псевдоустанови фігурантки обходили двори та закликали місцевих жителів "проголосувати за приєднання" території до складу Росії. У ході таких "візитів" фігуранток супроводжували озброєні рашисти. У присутності загарбників колаборантки погрожували громадянам, що виступали проти фейкового плебісциту, ув’язненням та конфіскацією майна", - додають в СБУ.

Зазначається також, що за співпрацю з ворогом зрадниці отримали одноразову грошову винагороду і дозвіл на безперешкодне пересування територією окупованої громади.

Обидвом фігуранткам повідомлено про підозру в колабораційній діяльності.

Наразі вони перебувають під вартою. Триває розслідування. Зловмисницям загрожує до 10 років тюрми.