Зловмисник - колишній строковик - коригував ракетні удари по Харківщині і планував після цього зустрітися з окупантами.

Військова контррозвідка Служби безпеки спільно з підрозділами ЗСУ затримала "крота" російської ФСБ, який коригував ракетні удари по Харківщині та намагався втекти на позиції окупантів. Про це СБУ повідомляє на своєму каналі в Telegram в четвер, 25 квітня.

"Зловмисника затримали поблизу лінії боєзіткнення на Куп’янському напрямку, коли він намагався приховано вийти на позиції окупантів. Там його мали зустрічати російські військові із знаками розрізнення у вигляді "георгіївської стрічки" на рукаві. У подальшому вони планували провести інформатора до "філії" ФСБ на тимчасово окупованій частині території Луганщини і тим самим завершити його "евакуацію", - йдеться в повідомленні.

Ворожим інформатором виявився колишній строковик однієї з військових частин Сил оборони, який напередодні звільнення в запас пішов на співпрацю з ФСБ.

"До такого "кроку" його спонукали батьки, які проживають на тимчасово окупованій території на сході України та перебувають у полі зору російської спецслужби. Через них окупанти "домовились" із строковиком про передачу координат потенційних цілей та запропонували йому план подальшої втечі після "демобілізації".

Для комунікації використовували анонімні чати у месенджері. За даними слідства, фігурант здійснював пересилку «потрібних» геолокацій ворогу у вигляді позначок на ґуґл-карті", - розповіли в Службі безпеки.

На підставі зібраних доказів слідчі Управління СБУ в Харківській області повідомили йому про підозру за статтею Несанкціоноване поширення інформації про переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 114-2 КК України).

Нині затриманий перебуває під вартою, йому загрожує до восьми років тюрми.