Однією з ключових вимог на посаду посла у Британії було саме розуміння військового контексту. До того ж у колишнього головкома є диплом за спеціальністю "Міжнародні відносини".

У Валерія Залужного "лежить душа" до виконання обов'язків дипломата. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба після кількох розмов із колишнім головкомом ЗСУ. Таку заяву очільник МЗС зробив в ефірі телемарафону, коментуючи призначення Залужного послом у Британії.

"При цьому у нього (Валерія Залужного - ред.) є диплом від 2020 року магістра за спеціальністю "Міжнародні відносини". Тому, я думаю, це логічний крок. І я, як глава міністерства закордонних справ зацікавлений у такому сильному послі у Лондоні", - сказав Кулеба.

Крім того, за його словами, президент Володимир Зеленськй зважив всі фактори й вирішив, що саме Залужний є оптимальною кандидатурою на цю посаду.

"Це підсилення. Тому це рішення, яке відповідає як інтересам української дипломатії, так і інтересам Залужного, і головне - інтересам України", - пояснив Кулеба.

Міністр додав, що на посаду посла у Сполучне королівство була потрібна людина, яка розуміється на "військовому контексті".

"Адже Велика Британія - це стратегічний партнер і одна із країн-лідерів у військовій справі та допомозі Україні. Це держава, яка має власну стратегію не лише щодо війни на суходолі, а й на морі. Тому новий посол повинен був мати глибокий військовий бекграунд", - сказав Кулеба.

Він також зазначив, що президент довго шукав сильного кандидата на посаду посла в Лондоні.