Понад 50% українських біженців та ВПО планують повернутися до своїх домівок у найближчі три місяці. Про це повідомила заступниця представниці Агентства ООН у справах біженців в Україні Карен Вайтінг під час панельної дискусії на тему: «Чи є надія повернути всіх українців додому?», передає кореспондент УНН.

«67% біженців та 89% ВПО зазначають, що вони планують повернутися до своїх домівок у якийсь період часу, а також понад 50% ВПО та біженців планують повернутися до своїх домівок у найближчі три місяці», - розповіла Вайтінг.

Вона послалася на опитування Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН).

За її словами, на даний момент Агентства ООН у справах біженців оцінює кількість українців за кордоном на рівні 5 млн 900 тис. Вона зазначила, що це українці, які звернулися за міжнародною допомогою.

«Загалом за кордоном знаходиться 6 млн 300 тис. українців. Звісно ця кількість міняється із часом», - додала Вайтінг.

Четвертий раунд опитування щодо намірів серед біженців з України і другий раунд опитування щодо намірів серед внутрішньо переміщених осіб в Україні було здійснено паралельно компанією Ipsos SA у квітні й травні 2023 року. Для збору даних щодо ВПО було проведено телефонні інтерв’ю, а для опитування біженців було використано змішану методологію, яка поєднувала телефонний і онлайн-режим збору даних. Загалом було опитано 4 000 домогосподарств ВПО та 3 850 домогосподарств біженців.