Бізнес-асоціації просять владу до створення більш прозорого та зрозумілого механізму надання відстрочок від призову для критично важливих працівників.

Провідні бізнес-асоціації України закликають внести зміни до законопроєкту про мобілізацію. Вони стурбовані, що нові норми можуть завдати додаткового удару по економіці. Про це повідомило агентство Reuters.

"Бізнес просить парламент не паралізувати економіку країни новим мобілізаційним законодавством. Необхідний баланс між військовим фронтом та економікою", – йдеться у заяві Європейської Бізнес Асоціації, яку приводить агентство.

Українська Рада Бізнесу, яка об’єднує понад 100 асоціацій, у своїй заяві зазначила, що деякі критичні зауваження були враховані, але закликала вилучити інші пропозиції, які можуть зашкодити бізнесу, що вже й так працює в режимі "виживання".

Зокрема, бізнес виступає проти таких речей, як дозвіл військовим вилучати приватні транспортні засоби для військових потреб без належного нагляду, а також проти ідеї надсилання повісток через інтернет. Крім того, компанії, які постачають озброєння для ЗСУ, повинні мати можливість запобігти призову всіх своїх співробітників на військову службу.

Бізнес-асоціації України закликають владу до створення більш прозорого та зрозумілого механізму надання відстрочок від призову для критично важливих працівників, особливо у висококваліфікованих галузях.

За словами голови ІТ-асоціації Марії Шевчук, з 360 тисяч працівників ІТ-сектору, який є ключовим експортним сектором України, лише близько 1% мають відстрочку від призову до армії. При цьому близько 75% робочої сили галузі – чоловіки.

"Ми наполегливо закликаємо владу до діалогу з бізнесом, щоб нас почули. Ми могли б розвиватися, платити більше податків, забезпечувати армію, адже зараз існують проблеми з донорською підтримкою в цілому", – заявила Шевчук.