У порт окупованого Маріуполя зможуть заходити великі судна, а не лише класу "річка-море", як зараз.


Росіяни поглиблюють порт тимчасово окупованого Маріуполя Донецької області, щоб налагодити свою логістику великих вантажних суден. Про це в ефірі Радіо Свобода повідомив радник мера міста Петро Андрющенко.

 

За його словами, у порту Маріуполя працює землесосний снаряд - це спеціальне судно технічного флоту, яке займається днопоглибленням. Якщо окупанти закінчать роботи, то у порт зможуть заходити великі судна, а не лише класу "річка-море", як зараз.

 

Андрющенко вважає, що роботи у Маріупольському порту є частиною плану росіян. Загарбники хочуть створити новий логістичний хаб. На його думку, він зможе запрацювати навесні 2024 року.

 

Радник мера пояснив, що за 30 морських миль від Маріуполя розташований порт у російському Єйську, який також дозволяє приймати великі судна. Також є порти в Ростові-на-Дону, тимчасово окупованих Керчі та Севастополі у Криму.

 

"Біля Єйська існує військовий аеродром, який здатний приймати великі вантажні літаки. Тобто навіть з військової логістики: сів літак сьогодні в Єйську - приблизно за три години він буде в Маріупольському порту. З усіма завантаженнями-вигрузками це займатиме світловий день. Навіть взимку. Це серйозний ризик для військової логістики", - зазначив Андрющенко.