Повторний ковід або ж статус вакцинації не повинні впливати на процес лікування хворого з коронавірусом.

Про це в інтерв’ю УНН розповіла головний інфекціоніст України, заслужений лікар, професор Ольга Голубовська.

«Абсолютно неправильно, що повторний ковід не потребує призначення противірусних засобів. Адже ми не можемо передбачити, хто і як хворітиме. Вся основна клінічна тяжка симптоматика розвивається з другого тижня захворювання. Так, багато людей обходяться без противірусного лікування та одужують. Але я наголошую, що в нас уже не так помирають від коронавірусу – помирають від декомпенсації супутньої патології. Наше завдання не тільки, щоб людина вижила, а профілактувати віддалені наслідки - навіть постковідний синдром. Ми маємо стояти на боці організму людини», - пояснила професор.

Вона наголосила, що і отримання щеплення від COVID-19 не змінює підходу до лікування.

«Я завжди кажу лікарям, якщо людина вже захворіла, то ви не повинні спиратися на ухвалення рішень щодо лікування хворого на його статус вакцинації. Якщо він уже захворів, то до нього має бути такий самий підхід як до невакцинованого. Я бачила багато пацієнтів, які, на жаль, загинули, бо сиділи вдома і не зверталися до лікаря, а коли їх привозили вже у вкрай тяжкому стані, то вони говорили: «Я ж вакцинований і думав, що все буде нормально». Якщо людина вже захворіла, то це означає, що вона або отримала велику дозу збудника, або вона отримала більш вірулентний штам, або генетика - у нас генетично детерміновані багато речей. Тому треба мінімізувати ризики», - розповіла Голубовська.

Інфекціоніст закликала українців стежити за своїм здоров’ям, а тим у кого є хронічні захворювання – приймати прописані лікарем препарати, адже вірус ковіду б’є по найслабших ланках в організмі. Вона також наголосила, що наразі пацієнтів з коронаврусом в інфекційних стаціонарах багато, і хоча серед них поменшало тих, хто потребує кисневої терапії, однак побільшало тих, хто страждає від декомпенсації супутніх хворіб, наприклад, діабету.