Повідомляється, що сиропи мають критично високий вміст етиленгліколю - сполуки, яку використовують у виробництві охолоджувальних рідин для двигунів авто (антифризів).

У країнах Північної і Південній Америк, Східному Середземномор'ї, Південно-Східній Азії та західній частині Тихого океану виявлено сиропи від алергії та кашлю, які містять отруйну речовину, що може спричиняти смерть дітей. Про це з посиланням на заяву Всесвітньої організації охорони здоров'я пише Reuters.

Раніше ВООЗ пов'язувала смерть понад 300 дітей у Гамбії, Індонезії та Узбекистані із вживанням сиропів від кашлю, виготовлених шістьма індійськими та індонезійськими фармкомпаніями, а тепер ідеться про неякісні сиропи виробництва пакистанської компанії Pharmix Laboratories.

Повідомляється, що сиропи мають критично високий вміст етиленгліколю - сполуки, яку використовують у виробництві охолоджувальних рідин для двигунів авто  (антифризів). Рівень забруднення етиленгліколем у зазначених ліках коливається від 0,62% до 0,82%, а допустимий рівень становить не більше 0,10%.

Під час планової перевірки компанії Pharmix Laboratories у листопаді цього року отруйну речовину виявили в сиропі від кашлю Alergo. Подальша перевірка показала, що низка інших лікарських продуктів фармкомпанії також містила етиленгліколь. Pharmix Laboratories отримала вказівку припинити виробництво всіх пероральних рідких ліків.

Як повідомили у ВООЗ, отруйну речовину виявили у 23 партіях сиропів Алерго, Мукорид, Цинселл і суспензій Емідон та Улькофін.

"Ці неякісні лікарські засоби є небезпечними, і нє використання, особливо у дітей, може призвести до серйозних побічних дій або смерті", - попередили у ВООЗ.