Співрозмовники обговорили співпрацю України та ЄС у безпековій сфері, зокрема першочергові потреби українських Сил оборони.

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Високим представником Європейського Союзу із закордонних справ та безпекової політики, віцепрезидентом Європейської комісії Жозепом Боррелем. Про це йдеться на сайті президента.

"Дякую за візит вашої команди до України. Дякую за підтримку українського народу. Ви завжди були з нами у важкі моменти. В часи складних викликів ви завжди були на боці України, українців у нашій боротьбі за життя, суверенітет і незалежність", - зазначив Зеленський.

Співрозмовники обговорили співпрацю України та ЄС у безпековій сфері, зокрема першочергові потреби українських Сил оборони та важливість прискорення реалізації плану ЄС щодо постачання в Україну 1 мільйона артилерійських боєприпасів.

Високий представник ЄС запевнив, що до кінця поточного року в Україну буде доправлено 1 мільйон артилерійських боєприпасів. Він також відзначив важливість продовження фінансової підтримки України з боку ЄС.

Зеленський акцентував на необхідності визначити Україну пріоритетним напрямом експорту артилерійських боєприпасів та збільшити кількість замовлень і контрактів на їх виробництво з боку держав - членів ЄС.

"Припинити експорт артилерійських боєприпасів до третіх країн ЄС - це єдине можливе правильне рішення за сучасних безпекових викликів", - зазначив він.

Володимир Зеленський і Жозеп Боррель також обговорили законопроєкт про посилення мобілізації, який сьогодні Верховна Рада України ухвалила в першому читанні.

"Для мене велика честь бути знову прийнятим президентом України Володимиром Зеленським. Він попросив додаткові боєприпаси, безпілотники та системи ППО. Мобілізація додаткової військової техніки ЄС для України є моїм головним пріоритетом. Ми маємо зробити більше і зробити це швидше", - заявив після зустрічі Боррель.