Обшуки пройшли у штаб-квартирі партії Відродження і в консалтинговій фірмі McKinsey, яка надавала партії послуги.

Національна фінансова прокуратура Франції у середу, 14 грудня, провела обшуки у штаб-квартирі партії Відродження чинного президента Емманюеля Макрона. Перевірки також проводилися в офісі консалтингової фірми McKinskey у справі щодо можливого незаконного фінансування його виборчих кампаній. Про це повідомляє французьке інформагентство AFP.

Причиною обшуків стали "невідповідні рахунки кампанії" та "скорочення статей бухгалтерського обліку" у зв'язку з діяльністю McKinsey під час виборчих кампаній 2017 та 2022 років і можливою перевагою з-поміж інших компаній.

Низка консультантів McKinsey працювали як неоплачувані волонтери під час виборчої кампанії Макрона у 2017 році.

Прокурори намагаються з'ясувати, чи не спричинило це прихованих витрат на кампанію і чи фірма користувалася особливим доступом і ставленням після цього при отриманні прибуткових контрактів з урядом.

Розслідування ініційовано Національною фінансовою прокуратурою Франції у жовтні 2022 року після того, як французький Сенат уклав, що державні витрати на консалтингові послуги з 2018 по 2021 рік, тобто під час першого терміну Макрона, зросли більш ніж удвічі.

Інформагентство нагадало, що користування дорогими послугами іноземних консалтингових фірм, яке французькі ЗМІ охрестили McKinseygate, здивувало багатьох французьких виборців.