В Білому домі заявили, що уважно стежать за цим, але наразі не бачили жодного підтвердження, що ракети дійсно були переміщені з Ірану в Росію.

У Вашингтоні поки не можуть підтвердити передачу іранських балістичних ракет Росії, але переговори між Тегераном та Москвою тривають. Про це у четвер, 22 лютого, заявив Координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі під час телефонного брифінгу.

"Іран надає Росії значну кількість безпілотників, керованих авіаційних бомб і артилерійських боєприпасів, які Росія певним чином використовує для нападу на Україну. Крім того, як я попереджав минулого місяця з трибуни в Білому домі, переговори РФ щодо придбання у Ірану балістичних ракет близької дальності активно просуваються", – сказав Кірбі.

Він згадав, що напередодні агентство Reuters опублікувало матеріал, в якому йдеться про передачу Іраном сотень балістичних ракет російській стороні. За його словами, ця стаття базується на коментарях іранських урядовців, "які вихваляються тим, що надали РФ ракети, які можна застосовувати для вбивства українських мирних жителів".

"У той час як ми уважно стежимо за цим, ми не бачили жодного підтвердження, що ракети дійсно були переміщені з Ірану в Росію. Але в цій публікації іранці чітко наголошують, що відправлять балістичні ракети до РФ, і у нас немає підстав вважати, що вони не виконають цього", – зауважив він.

Кірбі наголосив, якщо Іран передасть ці озброєння російській стороні, відповідь міжнародного співтовариства буде "швидкою й суворою".

"Зі свого боку ми винесемо це питання на Радбез ООН. Ми запровадимо додаткові санкції проти Ірану. І ми будемо координувати подальші кроки у відповідь із нашими союзниками й партнерами в Європі та інших країнах", – підкреслив представник Білого дому.

Кірбі також сказав, що Сполучені Штати вже готують санкції проти Ірану, які будуть оголошені ближчими днями у відповідь на продовження підтримки РФ з боку Тегерана.

Окрім того, Кірбі наголосив, що США "готові йти далі", якщо Іран передасть балістичні ракети Росії, не уточнюючи, про що йдеться.