Росія намагається повторити на фінському кордоні сценарій "міграційної кризи" між Польщею і Білоруссю.

Росія використовує тактику гібридної війни, щоб штучно створити міграційну кризу на фінському кордоні. Про це йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (ISW) за підсумками понеділка, 20 листопада.

Зазначається, що тактика гібридної війни на російсько-фінському кордоні аналогічна тому, як Росія та Білорусь створили міграційну кризу на польському кордоні у 2021 році, і, ймовірно, аналогічним чином спрямована на дестабілізацію НАТО.

Тоді Кремль скористався сфабрикованою кризою 2021 року, щоб звинуватити НАТО в агресії проти Білорусі. У РФ неодноразово заявляли, що прийматимуть будь-які контрзаходи, які вважають за необхідне, для забезпечення власної безпеки. Експерти ISW переконані, що спроба створення міграційної кризи у Фінляндії – це один із кроків щодо дестабілізації політичної ситуації в країнах НАТО.

Фінська влада закрила чотири пункти пропуску на південно-східному кордоні Фінляндії з Росією 18 листопада після того, як фінська прикордонна служба повідомила, що з вересня 2023 року до фінського кордону з Росії прибуло близько 300 шукачів притулку, переважно з Іраку, Ємену, Сомалі та Сирії.

Фінське видання Iltalehti повідомило 20 листопада, що влада Фінляндії розглядає можливість закриття всього кордону з Росією в ніч на 21 листопада.

"Малоймовірно, що ці мігранти продовжували б залишатися на фінському кордоні при мінусових температурах за власним бажанням після того, як прикордонники не пустили їх на територію Фінляндії, і це дає підстави припустити, що, скоріш за все, Росія причетна до цієї ситуації", – зазначають експерти.

Експерти нагадують, що Кремль відкинув звинувачення Фінляндії щодо причетності Росії до створення штучного напливу мігрантів.