Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявив, що справжньою проблемою, з якою стикаються українські захисники під час контрнаступу - це заміновані військами рф території, а не відсутність літаків. Більш нагальними потребами України наразі є системи ППО, артилерія та обладнання для розмінування, запевнив він на брифінгу за підсумками 14-го засідання Контактної групи з питань оборони України, передає УНН.

"Як розв'язати військову проблему з контролем повітряного простору. Є два способи: через "повітря-повітря" або"земля-повітря". З точки зору найбільш ефективного, результативного та рентабельного способу зробити це зараз для українців – через "земля-повітря" за допомогою систем протиповітряної оборони. Це те, чим ми їх забезпечували від початку війни й донині", - пояснив Міллі.

Генерал додав, що це є важливим, оскільки атакувальні сили необхідно захищати від близької повітряної підтримки з боку росії, або підтримки атакувальними гелікоптерами. Він продовжив, що Україна має системи протиповітряної оборони, тому може це зробити.

"Втрати українців під час цього контрнаступу не стільки через російські повітряні сили, як через мінні поля. Тому проблему, яку потрібно вирішити прямо зараз - це мінні поля, не повітряний елемент. І це те, що коаліція хоче їм надати", - підкреслив Міллі.

Крім цього, він висловив переконання, що українці зможуть досягти успіху таким чином, особливо, якщо "будуть виконувати тактичні прийоми та процедури, яким їх навчили, і виконуватимуть ці операції вночі", що позбавить війська рф можливості використовувати будь-які повітряні сили.

Водночас генерал наголосив, що на надання Україні сучасних американських винищувачів F-16, про які вона просить, можуть знадобитися роки.

"Давайте швидко порахуємо. Десять F-16 - це два мільярди доларів. Росіяни мають сотні одиниць авіації четвертого та п'ятого покоління, тому якщо вони захочуть відповідати росіянам один до одного, чи навіть два до одного, мова йтиме про велику кількість літаків, і підуть роки, щоб навчити пілотів, роки на ремонт та підтримку, роки на те, щоб забезпечити відповідний рівень фінансової підтримки. Йдеться про значно більше мільярдів доларів, ніж вже забезпечено", - зауважив він.

Міллі наголосив, що на сьогодні ключовим завданням є зосередитися на протиповітряній обороні, блокуванні атакувальних дій комбінованими маневровими силами.

"Це означає - артилерія, ближньої та великої дальності, а також доставка інженерів та устаткування для розмінування. Це те що їм потрібно, те, чого вони хочуть і те, про що вони питають. Коли я говорю із Залужним, - це те, про що він запитує", - підсумував генерал.