Росія безпідставно звинуватила Україну у неіснуючому геноциді, вважають у Міжнародному суді ООН.

Міжнародний суд ООН у Гаазі визнав свою юрисдикцію у справі України проти Росії щодо геноциду. Про це оголосила президент суду Джоан Доног’ю, повідомила Європейська правда у п’ятницю, 2 лютого.

Видання нагадує що ця справа була ініційована Україною в лютому 2022 року. Тоді Київ звинуватив Москву у безпідставному використанні звинувачень у нібито "геноциді народів Донбасу" для того, щоб обгрунтувати своє протиправне повномасштабне вторгнення до України. Позиція України грунтувалася на численних заявах Володимира Путіна та інших керівників РФ, які ще з 2014 року, а особливо у лютому 2022 року, робили публічні заяви про нібито "геноцид" з боку України.

Сьогодні Джоан Доног’ю оголосила про відхилення п’яти з шести заперечень, які заявила РФ, та про часткове відхилення шостого заперечення.

Разом з тим суд відмовився розглядати українські позовні вимоги щодо незаконності визнання так званих "ЛНР" та "ДНР" та початку війни на основі неправдивих звинувачень у геноциді, бо ті, на думку суду, не стосуються Конвенції про геноцид.

"На розгляд по суті переходить лише твердження України про те, що Росія безпідставно звинуватила Україну у неіснуючому геноциді, що безпосередньо може порушувати Конвенцію про геноцид. Це, ймовірно, змусить українську юридичну команду також скоригувати позовну позицію, бо основні вимоги ґрунтувалися на пунктах, які суд не розглядатиме", – пише видання.

Зазначається, що це не є рішенням по суті, однак відкриває дорогу для подальшого розгляду.