У Херсоні та на Миколаївщині відібрано перші 23 проби ґрунту на територіях областей, де повністю спала вода після затоплення. Пише УНН з посиланням на повідомлення Міністерства охорони здоров’я.

Дослідження дозволяють встановити рівень забруднення ґрунту. Зокрема, наявність у ньому токсичних речовин та рівень паразитарного забруднення.

Станом на 4 липня, 95 % проб відповідають гігієнічним вимогам. У 5 % проб, відібраних в районі річкового порту Херсона, зафіксовані перевищення за паразитологічними показниками.

«Йдеться про яйця гельмінтів та наявність у пробах кишкових цист, які можуть викликати гастроентерит чи дизентерію. Ці інфекційні захворювання передаються через контакт із забрудненими речовинами», - повідомили у МОЗ.

У міністерстві наголосили, що того аби запобігти ймовірному зараженню, людям важливо уникати контакту зі забрудненим ґрунтом, зокрема під час обробки землі для сільськогосподарських потреб, а також не вживати забруднені овочі і фрукти й не використовувати воду з криниць на забрудненій території.

Також у МОЗ нагадали, що у разі виникнення таких симптомів, як діарея, блювота, біль у животі або інших ознак захворювання, важливо звернутися до лікаря якомога швидше. Лікар зможе зробити відповідну діагностику та призначити своєчасне лікування.