Після знищення Каховського водосховища риба, яка була винесена з потоком води у пониззя Дніпра в межах Херсонської та Миколаївської областей, опинилась на заплавних ділянках суходолу. Через це було знищено понад 1 388,3 тонн риби. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, передає УНН з посиланням на відомство.

“Коли вода витекла, то площа суходолу склала 150 тис га. І поки вона сходила, то забрала з собою рибу і знищила всі 85 рибних господарств, які традиційно здійснювали вилов водних біоресурсів і які були розташовані нижче по течії: 49 у Каховському водосховищі і 36 у Дніпровсько-Бузькій гирловій системі. Загальна сума збитків від прямої втрати та від втрати потомства внаслідок погіршення умов існування через скид води з Каховського водосховища складає 9,8 млрд грн”, - зазначив Микола Сольський.

Також від додав, що повне відновлення дамби займе як мінімум 7 років. Для відбудови ГЕС потрібно кілька років, після чого дамбу можна наповнити водою. Також потрібен час на ремонт та відновлення каналів та систем зрошення, які були побудовані у 1970-1990-х роках.