За словами доктора географічних наук Ігоря Пилипенко в ефірі "Громадського радіо", основними причинами відновлення Каховської ГЕС є необхідність у забезпеченні енергетикою, ядерна безпека, та питання сполучення між населеними пунктами, пише УНН.  

Доктор географічних наук виокремив кілька ключових аспектів стосовно відновлення гідровузла. Зокрема мова йде про енергетичну сферу. На берегах Каховського водосховища збудовано 2 електростанції, які сукупно давали майже 30% електроенергії України.

"Життя — це боротьба за енергію. Україні вона потрібна", - зазначив він.

За словами Пилипенко, важливим питанням повстає ядерна безпека, забезпечення водопостачання населених пунктів та промисловості: Запорізька АЕС потребує води для охолодження. Металургійний комплекс Кривого Рогу отримує воду, яка на 70% закриває потреби виробництва та міста.

Також Каховська ГЕС виконувала значну комунікативну функцію. Фахівець зауважив, що від Каховської ГЕС до запорізьких мостів немає жодної переправи. Це майже 200 км простору Дніпра (30% його протяжності в межах України).

"Жодної переправи між лівим і правим берегом. Будуючи греблю, одночасно вирішиться питання залізничного сполучення", - зауважив він.

За словами Пилипенко, через руйнування Каховської ГЕС з'явиться один із найбідніших видів пустель — глиняна. В умовах пустелі довгий час буде відбуватися формування нової долини Дніпра і якою вона буде - наразі говорити складно.

Після підриву окупантами Каховської греблі Дніпро повернулось у межі свого русла, але рівень води продовжує падати. Профільні служби працюють над проектами щодо усунення наслідків і мінімізації шкоди завданої екоцидом.