Розмір хабаря, за який Микола Чаус отримав вирок становив понад 150 тис. дол США (3,7 млн грн за курсом НБУ станом на момент вчинення злочину).

ВАКС оголосив вирок колишньому судді Дніпровського райсуду: 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Про це повідомляє пресслужба САП.

"14 червня 2023 року колегія суддів ВАКС оголосила обвинувальний вирок колишньому судді Дніпровського районного суду міста Києва, викритого на вимаганні та одержанні неправомірної вигоди у 150 тис. дол США (понад 3,7 млн грн за курсом НБУ станом на момент вчинення злочину)", - йдеться у повідомленні.

Крім того, суддя позбавлений права обіймати посади у судовій гілці влади на три роки.

"Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Апеляційної палати ВАКС", - йдеться у повідомленні.

САП не називає імені засудженого, але Центр протидії корупції повідомляє, що йдеться про Миколу Чауса.

У ЦПД нагадують, що 2016 року детективи НАБУ викрили суддю на хабарі в $150 тис. За версією прокуратури, хабар Чаус "по-хазяйськи" сховав у банки, одну з яких закопав під парканом земельної ділянки дружини, а іншу залишив в автомобілі ToyotaLandCruiserPrado, записаному на матір.

Гроші Чаус нібито отримав за винесення "потрібного" вироку в інтересах підсудної Світлани Сасевич.

Чаус наполягав, що то був не хабар, а гроші в борг на будівництво.

Після початку розслідування Чаусу вдалося виїхати з України і його було оголошено в міжнародний розшук. У Молдові він попросив політичного притулку. У квітні 2021 року адвокати Чауса заявили, що їхнього підзахисного викрали, проте через деякий час його виявили в селі на Вінниччині.

Справу слухали з листопада 2021 року. Спочатку Чаус був під домашнім арештом, потім вйишові під заставу.

Вища рада правосуддя України звільнила Миколу Чауса з посади судді Дніпровського районного суду Києва в листопаді 2017 року. У грудні того ж року його було відраховано зі штату суддів цього суду.



Нагадаємо, Чауса спіймали на хабарі у 150 тисяч доларів у серпні 2016 року. За це він начебто обіцяв ухвалити "потрібне рішення" у справі про торгівлю наркотиками. Під час обшуків з'ясувалося, що гроші було покладено у скляні банки, які закопано на городі. Йому загрожує позбавлення волі на термін від восьми до 12 років.

Це не єдина справа, в якій фігурує екссуддя. Аби уникнути покарання, Чаус втік до Молдови, де намагався отримати політичний притулок, але зазнав невдачі. Зрештою він опинився в Україні в 2021 році за незвичних обставин і заявив про викрадення. У Службі безпеки України (СБУ) тоді сказали, що екс-суддя звернувся до них із заявою про викрадення і позбавлення волі. Наприкінці липня в Офісі генпрокурора повідомили, що колишнього суддю визнано потерпілим у справі про його викрадення і допитано у зазначеному кримінальному провадженні.