На порталі Пенсійного фонду України представлено новий інструмент, що дозволяє в спрощеному форматі збільшити розмір майбутньої пенсії та страховий стаж.

Про це на брифінгу розповіла заступниця керівника Офісу Президента України Юлія Соколовська, передає кореспондент УНН.

«Разом із забезпеченням поточних пенсійних потреб і всього, що уряд для цього робить (індексація пенсій, відновлення виплат на деокупованих територіях), ми намагаємося створити нові цифрові інструменти допомоги. Для того, щоб отримувати пенсію, нам потрібен страховий стаж і страхові внески. На сьогодні на порталі Пенсійного фонду зʼявився простий інструмент, який дозволяє в декілька кліків внести страховий внесок», – розповіла Соколовська.

Інструмент створений для громадян, що ще не є пенсіонерами, але зараз можуть зробити одночасно і внесок у свою пенсію, і допомогти державі у виплатах для вже існуючих пенсіонерів.

До ініціативи можуть долучитися:

  • люди, що виїхали за кордон, отримують там доходи, але хочуть мати пенсію в Україні;
  • люди передпенсійного віку, які через війну втратили роботу і їм не вистачає стажу. За допомогою даного інструменту його можна докупити;
  • люди, які зараз працюють, але отримують низьку заробітну плату. За допомогою добровільних внесків вони зможуть збільшити розмір майбутньої пенсії.

«У кілька кліків укладається договір і вносяться внесок в тому розмірі і в тих термінах, які людина сама обирає. Далі система Пенсійного фонду автоматично спрацює і врахує цей внесок в персональний стаж у пенсійній системі», – зазначила Соколовська.

При внесенні певної суми відбувається приріст до існуючої заробітної плати. Наприклад, якщо особа уклала договір і оплачує 2 тис. грн, то обрахунок заробітної плати відбувається як 9 тис. грн.

Також в системі Пенсійного фонду є можливість зробити благодійні внески в цілому для Пенсійного фонду, або відправляти кошти на рахунок конкретного пенсіонера. Ця опція розроблена для бізнесу та міжнародних організацій, які хочуть долучитися до підтримки українців старшого віку.

Нагадаємо

З 1 березня відбулась індексації пенсійних виплат для 10,5 млн пенсіонерів. Вперше була здійснена індексація найнижчих пенсій. Пенсії збільшились на 100-1500 гривень. Середній розмір пенсії сягнув 5219,69 грн.