Ще не вся продукція встигла фізично перетнути кордон і значна кількість транспорту ще стоїть в чергах на виїзд.


У вересні Україні вдалося експортувати 4,2 млн тонн аграрної продукції, що на 3% менше аналогічного показника попереднього місяця. Про це 3 жовтня повідомила пресслужба Українського клубу аграрного бізнесу.

 

Зазначається, що не вся продукція встигла фізично перетнути кордон і значна кількість транспорту ще стоїть в чергах на виїзд.
 

В УКАБ наголошують, що такий обсяг експорту в умовах практично щоденного обстрілу української портової інфраструктури річкових портів Дунаю російськими військами є гарним результатом. Однак, такі показники залишаються майже у два рази меншими за максимальні обсяги експорту в умовах війни, коли була можливість експортувати значні об’єми в тому числі й з морських портів Одеси (в межах зернового коридору - ред.).

 

"Головним досягненням експорту сільськогосподарської продукції в вересні є перші спроби здійснювати відвантаження тимчасовим морським коридором. Хоча обсяги експорту цим каналом поки що незначні, проте наявність такого досвіду без участі російської сторони відкривають нові перспективи", - зазначили в клубі.

 

Щодо структури експорту продукції в вересні, то вона виглядала наступним чином:

 

  • зернові культури: 2,1 млн тонн (пшениця - 63%, кукурудза - 30%, ячмінь - 6%). Падіння до показника минулого місяця: -10%;
  • олійних культур - 880,9 тис. тонн (ріпак - 75%, соєві боби - 23% та насіння соняшнику - 1%). Зростання: +17%.
  • рослинні олії - 479,9 тис. тонн (соняшникова олія - 74%, ріпакова - 22% та соєва - 3%). Падіння: -13%.
  • макухи після вилучення рослинних олій - 415,3 тис. тонн (соняшникова - 95%, соєва - 5%). Зростання: +13%.
     

Структура експорту змінюється відповідно до етапів збору врожаю. Саме тому зараз найбільше експортується пшениці та ріпаку, а також поступово збільшується експорт сої.

 

Основними очікуваннями наступного місяця щодо подальшого відновлення обсягів експорту агропромислової продукції є поступове збільшення відвантажень тимчасовим морським коридором без участі російської сторони та налагодження процесу здійснення експорту чотирьох видів продукції (пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику) в п’ять сусідніх країн ЄС через систему ліцензування.