У Мінагрополітики бачать тенденцію до збільшення кількості кораблів, які виходять з морських портів України.

За час роботи нового тимчасового морського коридору Україна експортувала майже 700 тисяч тонн зерна переважно в країни Європи та Африки. Про це сказав міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час засідання Ради ЄС з питань сільського господарства та рибальства в Люксембурзі, повідомило напередодні Мінагрополітики.

"У серпні ми відкрили тимчасовий коридор Чорним морем. Він працює завдяки підтримці наших збройних сил і довірі міжнародних партнерів. З кожним днем кількість кораблів, які заходять в порти, збільшується. За час роботи нового коридору в порти зайшло 38 суден, вийшло понад 30, звичайно не усі вони із зерном. Та ми змогли вивезти майже 700 тисяч тонн зерна. Але найбільше нашої продукції зараз експортується Дунаєм через Румунію", – розповів міністр.

За його даними, у вересні через дунайські порти Україна експортувала майже 2,3 млн т агропродукції. У серпні цей показник був трохи вищий – 2,4 млн т. Увесь експорт аграрної продукції у вересні склав 3,6 млн т. Сольський наголосив, що таких обсягів недостатньо для вивезення всієї передбаченої до експорту агропродукції.

"Ми маємо експортувати близько 6 млн т на місяць, щоб зберегти наше сільське господарство, як ключову галузь економіки. Забезпечити такий обсяг транспортування можна лише відновивши повноцінну роботу глибоководних портів Великої Одеси. Ми бачимо тенденцію до збільшення кількості кораблів, які виходять з наших портів. Сподіваємося – вона збережеться", – додав міністр.