ЄК прогнозує, що санкції проти країни-агресора будуть наростати і це матиме більш довгостроковий вплив на її економіку.

Санкції Європейського Союзу проти Росії з часом будуть наростати і це матиме більш довгостроковий вплив на економіку РФ. Про це в п'ятницю, 7 липня, повідомляє інформагентство Bloomberg з посиланням оцінку Європейської комісії (ЄК).

У документі зазначається, що санкції блоку скоротили імпорт із Росії приблизно на 91 млрд євро та експорт із ЄС на 48 млрд євро.

"(Санкції - ред.) значно підірвали промисловий та технологічний потенціал Росії. Ці ефекти з часом посилюватимуться, оскільки заходи мають структурний, довгостроковий вплив на бюджет Росії, фінансові ринки, іноземні інвестиції та її промислову та технологічну базу", - йдеться в оцінці ЄК.

ЄС ввів санкції щодо майже 1500 осіб та 250 організацій з моменту нападу Росії на Україну, починаючи з її анексії Криму у 2014 році та закінчуючи її вторгненням до України у лютому минулого року.

В оцінці зазначається, що європейська промисловість повідомила про кілька "серйозних збоїв" у ланцюжку поставок, пов'язаних з імпортом рідкісних газів, таких як неон та ксенон, які використовуються для виробництва чіпів. Залізничні вантажоперевезення між ЄС та Китаєм, що йдуть транзитом через Росію, скоротилися, а заборона на імпорт виробів з дерева, а також російські контрзаходи сприяли зростанню цін та деяким проблемам із поставками.

Експорт ЄС до Росії та імпорт із Росії впали більш ніж на 50% порівняно з 2021 роком. Це призвело до того, що технологічно залежні обробні галузі скоротилися особливо швидко, причому високотехнологічне виробництво РФ фіксує 13% щорічних збитків.

Однак Москві вдалося накопичити деякі матеріали, а також отримати деякі заборонені товари та інші замінні технології з третіх країн, включаючи Китай, Казахстан, Туреччину та Об'єднані Арабські Емірати.