Київ не виконав три з семи умов Єврокомісії, тому "є сенс до цього повернутися, коли Україна виконає все", стверджує Віктор Орбан.

Президент Європейської Ради Шарль Мішель, президент Франції Еммануель Макрон та канцлер Німеччини Олаф Шольц зустрілися з прем'єром Угорщини Віктором Орбаном перед початком саміту лідерів Євросоюзу у Брюсселі, щоб переконати його у питанні щодо України. Про це повідомляють видання Politico і The Guardian у четвер, 14 грудня.

За даними Politico, ввечері 13 грудня Мішель, Макрон, Шольц та президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн провели зустріч. Вони збиралися, щоб "узгодити спільну лінію" перед самітом.

А сьогодні вранці Мішель, Макрон та Шольц провели робочий сніданок з Орбаном. Лідери спробували переконати прем'єра Угорщини щодо рішень, які він блокує відносно України.

У свою чергу Орбан, прибувши на саміт ЄС, заявив, що Угорщина "не зрушить з місця" у питанні членства України.

"Розширення не є теоретичним питанням. Розширення – це юридично деталізований процес, заснований на заслугах, який має передумови... зараз немає причин вести переговори про членство України. Навіть не домовлятися", – заявив Орбан.

Він стверджує, що Київ не виконав три з семи умов Єврокомісії, тому "є сенс до цього повернутися, коли Україна виконає все".

Він також прокоментував позицію Угорщини щодо схвалення фінансування допомоги Україні.

"Гроші для України, в найближчій перспективі, вже є в бюджеті. Якщо ми хочемо давати більший термін і більше грошей, то ми повинні обходитися поза бюджетом, і ми це підтримуємо", – пообіцяв угорський прем'єр.