У столиці України зафіксували значне перевищення індексу забруднення атмосферного повітря.

Пожежі у Вишгородському районі стали причиною забруднення повітря в Києві та області. Про це сказав заступник директора департаменту – начальник управління охорони навколишнього середовища та адаптації до зміни клімату Київської міської держадміністрації (КМДА) Володимир Дундар в ефірі телемарафону в п'ятницю, 20 вересня.

"На цей час ми справді фіксуємо значне перевищення індексу забруднення атмосферного повітря. Це пов'язано з наявністю в повітрі твердих завислих часток, тобто пилу. Причиною такого забруднення є пожежі на території Київської області. Основний масив пожеж припадає на Вишгородський район. Там горить ліс на території 172 га", – розповів він.

За словами Дундара, вже локалізовано більшу частину осередку пожежі. Залишки становлять близько 2 га. Але через низьку швидкість вітру очищення повітря швидко не відбувається.

Водночас чиновник не зміг дати конкретних прогнозів щодо покращення ситуації, бо ліквідація наслідків пожеж ще триває.

У свою чергу директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний під час брифінгу заявив, що у південній та південно-східній частинах Києва забруднення повітря в п'ять разів перевищує норму. При цьому радіаційний фон у місті абсолютно в нормі.

"На жаль, ситуація в південній частині міста і південно-східній залишається поки що досить забрудненою. В середньому забруднення в п'ять разів перевищує норму по медичним допустимим концентраціям, саме по частинках пилу", – розповів він.