У форелі-кумжі, яка два місяці провела в акваріумах з концентрацією метамфетаміну 1 мкг на літр води, змінилася поведінка.

Чеські екологи з'ясували, що концентрації метамфетаміну та схожих на нього наркотиків у стічних водах міст досить, щоб викликати повноцінну залежність у деяких видів форелі.

Результати дослідження були опубліковані в Journal of Experimental Biology, повідомляє ТАСС.

Зазначається, що в стічних водах великих міст виявляють досить великі показники концентрації амфетаміну та інших наркотиків, а також лікарських препаратів.

У новому дослідженні група фахівців вирішила з'ясувати, чи можуть наркотичні речовини, які потрапляють в озера і річки разом зі стічними водами, викликати повноцінну залежність у тварин, що мешкають там.

Для цього вони виміряли типову концентрацію метамфетаміну та його похідних в річках і озерах неподалік від великих європейських міст, а потім заповнили лабораторні акваріуми водою з порівнянною концентрацією наркотиків.

У резервуари помістили кілька десятків особин форелі-кумжі - промислової риби із сімейства лососевих, яку часто використовують в лабораторних дослідах.

Риби жили в таких умовах приблизно вісім тижнів. Після цього екологи простежили, як поводиться форель при зміні концентрації наркотику у воді, а також вивчили хімічний склад і структуру мозку риб.

Виявилося, що навіть невеликої концентрації метамфетаміну було досить, щоб викликати залежність у піддослідних тварин: форель воліла перепливати в частину акваріума з найвищою концентрацією наркотиків.

Після того, як вчені очищали акваріум від метамфетаміну, риби мало рухалися і страждали від інших наслідків ломки. Особи з контрольної групи, які жили в акваріумах з чистою водою, поводилися зовсім інакше.

Як наголосили автори дослідження, витоки наркотичних речовин вже зараз можуть негативно впливати на прісноводні екосистеми і поведінку риб.