Європейський Союз передав Україні понад 5 мільйонів пігулок йодиду калію для захисту від радіаційного ризику, повідомила Єврокомісія у вівторок, передає УНН.

26 серпня ЄС отримав запит на таблетки йодиду калію від уряду України як превентивний захід безпеки для підвищення рівня захисту через обстріли Запорізької АЕС.

У відповідь Координаційний центр реагування на надзвичайні ситуації оперативно мобілізував 5,5 млн таблеток йодиду калію через Механізм цивільного захисту ЄС для України, у тому числі 5 млн з аварійних резервів rescEU та 500 000 з Австрії.

Комісар із кризового управління Янез Ленарчич сказав:

«Жодна атомна електростанція ніколи не повинна використовуватися як театр військових дій. Неприпустимо, щоб життя цивільних осіб наражалися на небезпеку. Усі військові дії навколо Запорізької АЕС мають бути негайно припинені. ЄС у випереджувальному порядку постачає в Україну п'ять мільйонів пігулок йодиду калію зі стратегічних резервів ЄС, щоб забезпечити захист людей у ​​разі впливу найвищих рівнів радіації. Ми продовжуватимемо бути напоготові і готові діяти, бо готовність рятує життя».