Британський прем'єр-міністр виявив повне розуміння потреб та повну готовність допомагати Україні, зазначив Володимир Зеленський.

Президент Володимир Зеленський провів зустріч із прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком, який уперше прибув до України з візитом. Про це повідомляє прес-служба глави держави у суботу, 19 листопада.

Зеленський зазначив, що візит Сунака став надзвичайно змістовним та корисним для обох держав.

"Передусім, я дякую Прем'єр-міністру за принципову підтримку України та за максимальну конструктивність у наших переговорах. Ми сьогодні обговорили всі питання, які важливі для наших країн і для глобальної безпеки", – сказав президент у заяві за результатами переговорів з Ріші Сунаком.

Зеленський поінформував британського прем’єра про наслідки російських ракетних ударів. Зокрема, за його словами, станом на сьогодні пошкоджено близько половини української енергетичної інфраструктури.

"Цей російський терор – не просто чергове знущання ворога над українцями, а й прояв вкрай цинічної російської антиєвропейської, антилюдської політики. Українська енергогенерація може не тільки повністю забезпечувати нашу країну, а й бути стабілізуючим елементом для загальноєвропейського енергоринку. Російські удари спрямовані у тому числі й на те, щоб зруйнувати наше енергетичне з'єднання з енергосистемою Європи. Тому кожен удар по українській енергетиці – це удар по енергетичній безпеці всього континенту", – заявив президент України і додав, що Росія почала завдавати ударів також по об'єктах газовидобутку.

Під час зустрічі сторони обговорили можливості захисту української та європейської енергетичної безпеки.

"Я надзвичайно вдячний за ті пропозиції, про які сказав пан Ріші Сунак та його команда. Вони змістовні, підготовлені. Дуже вдячні та розраховуємо на вас", – зазначив Володимир Зеленський.

Він також наголосив на важливості максимально ефективного обмеження експортної ціни на російські енергоресурси, що має запрацювати найближчим часом. Адже Росія має зазнати таких самих хворобливих втрат, як ті, до яких вона призводить.

"Звичайно, обговорили сьогодні і наші можливості у захисті українського неба, а також оборонну співпрацю в цілому. Я дякую пану прем'єр-міністру за повне розуміння наших потреб та повну готовність допомагати", – сказав президент України.

Співрозмовники також детально обговорили спільні міжнародні зусилля заради миру, зокрема, українську формулу миру.

Крім того, під час зустрічі сторони обговорили питання участі Великої Британії у відновленні України. Зеленський подякував Сунаку за надану допомогу, зокрема Фонду енергетичної підтримки України.

Лідери також розглянули формати співробітництва та конкретні кроки щодо забезпечення продовольчої безпеки. Зокрема йшлося про реалізацію двох проектів: експортної зернової ініціативи та гуманітарної ініціативи Grain from Ukraine.

"Вірю, що разом із Британією зможемо надати істотну допомогу найбіднішим країнам світу, зокрема в Африці та Азії", – розповів глава держави.

У контексті поглиблення економічної співпраці Володимир Зеленський висловив подяку Великій Британії за лідерство у відкритті ринку для України. Також президент та прем'єр обговорили запровадження страхування військових ризиків для інвестицій в Україну та укладання нової амбітної угоди про цифрову торгівлю між двома країнами.

Крім того, Володимир Зеленський наголосив на важливості досягнення домовленостей щодо гарантій безпеки для України, поки наша держава не є членом НАТО.