НАБУ оголосило підозру власнику групи компаній, які були підрядниками Держагентства автомобільних доріг за Славоміра Новака.
 

Національне антикорупційне бюро повідомило власника групи компаній про підозру в тому, що він давав "відкати" колишньому голові Держагентства автомобільних доріг України Славоміру Новаку. Про це у вівторок, 13 квітня, повідомляє прес-служба НАБУ.
 
"13 квітня 2021 року НАБУ і САП повідомили бенефіціару групи компаній, що здійснюють свою діяльність у сфері дорожнього господарства на території України, про підозру в наданні колишньому в.о. голови Укравтодору неправомірної вигоди. Дії особи кваліфіковано за ч.4 ст.369 КК України", - сказано в повідомленні.
 
За даними слідства, підозрюваний особисто і через підконтрольних йому осіб, систематично надавав неправомірну вигоду як "абонентську плату" керівництву Укравтодору в обмін на "лояльність" до його компаній.
 
Як встановили НАБУ і САП, загалом йдеться про 575 тис. доларів США та 70 тис. євро протягом 2017 - 2019 рр.
 
"Зі свого боку, колишній голова Укравтодору сприяв компаніям підозрюваного у продовженні терміну дії контракту з виконання робіт на окремих ділянках дороги М-05 Київ - Одеса, фінансування якої здійснювалось за рахунок кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку в рамках проекту Пан'європейського коридору. Крім того, керівник Укравтодору "не помітив" порушення графіка виконання робіт компанією підозрюваного, що дозволило уникнути сплати понад 9 млн євро штрафу", - відзначають у НАБУ.
 
В Агентстві не називають ім'я фігуранта, однак, за даними видання Наші гроші, підозру вручено власнику компанії Альтком Олександру Тисленку.
 
Нагадаємо, Новак був затриманий у Польщі минулого літа. Екс-голову Укравтодору підозрюють у розкраданні грошей, які міжнародні організації виділяли для ремонту доріг в Україні. Розслідування щодо нього одночасно вели правоохоронці Польщі та України. Офіс генпрокурора України направив до компетентного органу Польщі письмове повідомлення про підозру для вручення Новаку. Йому інкримінують умисне невиконання рішення суду і перешкоджання його виконанню.
 
Раніше повідомлялося, що у Новака знайшли схованку з мільйонами. У Польщі слідчі антикорупційного бюро в ході обшуку виявили понад 536 тисяч євро, 470 тисяч доларів і 30 тисяч злотих.