Згідно з новим дослідженням науковців Кембриджського університету, літні посухи, що спостерігались у Європі у 2003, 2015, 2018 роках значно перевищують показники за останні два тисячоліття.

Про це повідомлено на сторінці Кембриджського університету, передає УНН.

Науковці під керівництвом Кембриджського університету провели дослідження і виявили, що літні посухи за останні роки значно перевищують норму.

Після дослідження річних кілець 147 дубів, що росли на території Європи протягом останніх 2100 років та інших археологічних об’єктів, вчені проаналізували ізотопні співвідношення вуглецю та кисню. Вони змінюються внаслідок реакції дерев на наявність у довкіллі води та вплив спеки. Це допомогло дослідникам визначити всі періоди посухи, починаючи з 75 року до н. е.

“Міжнародна команда під керівництвом Кембриджського університету вивчала характерні хімічні признаки у європейських дубах для реконструкції літнього клімату протягом 2110 років. Вони виявили, що після довготривалої тенденції висихання, умови посухи з 2015 року раптово посилились, на відміну від того, що було за останні дві тисячі років.

Ця аномалія, ймовірно, є наслідком спричинених людиною кліматичних змін та інших пов’язаних із цим змін”, — повідомляє пресслужба Кембриджського університету.

За останні 2110 років дані ізотопів деревних кілець показали, що дуже вологе літо було у 200, 720 та 1100 р. н. е., а дуже сухе літо — у 40, 590, 950 та 1510 р. н. е. Так, за результатами, протягом останніх двох тисячоліть у Європі поступово збільшується рівень посухи.

Також зазначається, що надмірна посушлива погода у Європі спостерігається з 2015 року. Це понесло за собою низку екологічних та економічних проблем. Якщо показники засухи зростатимуть, вище вказані проблеми не зникнуть.