Український винахідник Євген Ерік в рамках проекту "Робимо українське", який підготувала група "Метінвест" до свого п'ятнадцятиріччя, розповів, як поле соняшників надихнуло його на створення технології "розумні жалюзі", яка дозволяє істотно знизити витрати електроенергії, і вже використовується NASA.

Про це повідомляється в сюжеті на YouTube-каналі проекту "Робимо українське".

Зазначається, що дні, проведені в роздумах про створення ідеальної системи енергозбереження, не давали результату. Поки одного разу, прямуючи трасою Київ-Одеса, Євген не побачив соняшникове поле. Саме в той момент прийшла ідея - зробити жалюзі, які, як і соняшники, повертаються до світла.

"Жалюзі - це, по суті, єдине вікно ось в цей світ "зеленої" енергії, оскільки вам належить тільки ваше вікно. Тобто, не частина фасаду будинку, не під'їзд, не дах будинку - у вас є вікно, і його потрібно по максимуму використовувати", - зазначив він. 

На створення прототипу пішло півтора року. За цей час Євген кілька разів був на межі банкрутства через великі витрати на виробництво. Але кожен раз, чуючи захоплені відгуки про свій винахід, збирався з силами і йшов далі.

"Ми пройшли довгий шлях - півтора роки, експериментуючи з матеріалами, з різними типами сонячних панелей, алюмінієвих профілів і так далі, для того, щоб система дійсно була в майбутньому доступна кожному українцю", - зазначив він.