Науковці давно визначили, що глобальне потепління негативно впливає на коралові рифи, а нещодавні дослідження показали, що зміни клімату завдадуть океану великої шкоди, яка спричинить наслідки для природи та людства.

Про це повідомляє УНН з посиланням на Daily Mail.

Дослідники з Гавайського університету передбачили вплив на коралові рифи Землі на основі змін температури поверхні моря, підкислення океану, тропічних штормів, землекористування та населення. Їхні результати показали, що, дивлячись на один фактор стресу в нинішніх умовах, половина світових коралових рифів буде остаточно пошкоджена до 2050 року. Однак, якщо врахувати численні стресори, ця дата припадає на 2035 рік.

У ході дослідження вчені виявили, що 99% коралових рифів опиняться у невідповідних умовах. Це негативно вплине на океан та природу в цілому.

Дослідження показали, що навіть не загибель, а просте зниження розмірів та складності структури рифів вплине на розмір хвиль. Якщо потепління продовжуватиметься за очікуваним сценарієм, висота хвиль, що досягають берега, у 2100 році буде у 2,4 рази більше.

Науковці сподіваються, що отримані в ході дослідження дані допоможуть вивчити всі можливі наслідки і запобігти хоча б деяким з них, щоб зберегти різноманітність цих екосистем.