Міжнародний кримінальний суд ООН вимагає від Росії припинити війну проти України, в РФ рішення проігнорували.

Росія відмовляється дотримуватися вимог Міжнародного кримінального суду ООН зупинити війну в Україні. Рішення суду у четвер, 17 березня, прокоментував прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

"Ні, ми не можемо взяти це рішення до уваги. Міжнародний суд має таке поняття, як "згода сторін". Тут жодної згоди бути не може... У даному випадку це те, що ми не можемо взяти до уваги", - сказав він.

Коментуючи опублікований Financial Times проект "мирної угоди" між Україною та РФ, Пєсков заявив, що у цій публікації "елементи правильні, але загалом вона неправильна".

"У цій публікації багато компіляції інформації, яка озвучувалася, яка була в публічному полі, про ті теми, які на порядку денному. Але зібрано все неправильно, і по суті вона неправильна. Елементи правильні є, але загалом це не відповідає дійсності", - сказав Пєсков.

На запитання, чи близькі Росія та Україна до підписання домовленостей, він відповів: "Ні, робота триває - коли буде прогрес, ми повідомимо".

Крім того, Пєсков повідомив, що Володимир Путін не планує поїздки в зону "операції" в Україні та зустрічі з пораненими військовими у шпиталях.

Також Пєсков заявив, що переговори України та РФ тривають.

Нагадаємо, 27 лютого Україна направила позов до Міжнародного суду ООН проти РФ. Пізніше стало відомо, що дані про злочини РФ передали до суду одразу 39 країн.

Делегація України звертається до Міжнародного суду ООН з проханням призначити такі запобіжні заходи у справі з метою припинення кровопролиття:

  •     РФ повинна негайно зупинити військові дії, що почалися 24 лютого 2022 року, на території України
  •     РФ має невідкладно забезпечити, щоб будь-які військові та інші збройні підрозділи під її контролем чи впливом припинили участь у військових діях.