Україна в ООН зажадала від Росії припинити протиправні дії в Чорному та Азовському морях.

Українська делегація в ООН звернулася до Росії у зв'язку з діями в Чорному морі, повідомляє Укрінформ з посиланням на відповідну заяву.

Як повідомляється, українська делегація звернула увагу членів Радбезу ООН на численні порушення Росією прав України, передбачених Конвенцією ООН з морського права та інших міжнародних норм і принципів. Зокрема, РФ незаконно позбавила Україну можливості здійснювати свої морські права в Чорному, Азовському морях та Керченській протоці, експлуатувала суверенні ресурси України в цих водах у власних цілях.

Україна нагадала, що в квітні Росія перекрила частину Чорного моря в напрямку Керченської протоки для іноземних військово-морських кораблів і державних суден під приводом військових навчань.

Також наголошується, що Росія посилює свій військовий потенціал в Азово-Чорноморському регіоні, зокрема, шляхом збільшення кількості військово-морських суден, в тому числі здатних нести ядерну зброю.

"Росія повинна припинити свою агресію проти України, відновити повагу до суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів", - йдеться в заяві.