Йдеться про суддів КСУ Тупицького і Касмініна, указ про призначення яких раніше скасував глава держави.

Президент України Володимир Зеленський запропонував суддям Конституційного суду України, призначених екс-президентом, Олександру Тупицькому і Олександру Касмініну "відправлятися на заслужений відпочинок", повідомляє прес-служба Офісу президента.

Як відомо, було проведено аудит указів колишнього президента України і скасовані укази 2013 року про призначення суддями КСУ Олександра Тупицького і Олександра Касмініна.

"На минулому засіданні РНБО, зокрема, було прийнято рішення про аудит всіх указів президента Януковича. Сьогодні є перші результати. Йдеться про два укази Януковича - від 14 травня і 17 вересня 2013 року про призначення суддями Конституційного Суду України Тупицького Олександра Миколайовича і Касмініна Олександра Володимировича. Обидва ці укази мною скасовано. Зазначені особи можуть відправлятися на заслужений відпочинок", - заявив Зеленський.

Також він додав, що підписав указ про введення в дію рішення РНБО від 19 березня 2021 року, згідно з яким у 19 компаній анульовано ліцензії та спеціальні дозволи на видобуток і користування українськими надрами.

"Відповідне рішення Державної служби геології та надр України готове і буде опубліковано незабаром", - сказав Зеленський.

Президент зазначив, що незабаром підпише указ про введення в дію рішення РНБО, згідно з яким вже в 2021 році будуть проведені перевірки всіх суб'єктів, які отримали без аукціону спеціального дозволу на користування надрами, які не почали видобуток корисних копалин, насамперед нафти і газу, протягом двох років з моменту отримання відповідних дозволів.