Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США ввело санкції проти білорусі. До списку потрапив президентський літак диктатора олександра лукашенка, а також юридичні та фізичні особи країни, передає УНН.

Зазначається, що санкції накладаються у відповідь на триваючі жорстокі репресії проти про-демократичного руху і громадянського суспільства на президентських виборах білорусі в серпні 2020 року.

Підкреслюється також, що США вживають заходів для притягнення білоруського керівництва до відповідальності за участь у війні росії проти України.

“Авторитарний режим лукашенка покладається на державні підприємства і ключових чиновників, щоб отримувати значні доходи, які дозволяють проводити репресивні дії проти білоруського народу. Ми, як і раніше, прихильні покладенню відповідальності на режим лукашенка за його придушення демократії і підтримку путінської війни” – заявив заступник міністра фінансів по боротьбі з тероризмом і фінансовій розвідці Брайан Нельсон.

США вводять візові обмеження щодо 14 осіб, зокрема посадових осіб режиму, причетних до політики погроз і залякування білоруського народу.

Під санкції підпадають:

  • Сергій Олегович Никифорович - директор "БелАЗа";
  • Валерій Валерійович Іванкович - директор "МАЗа";
  • Ігор Васильович Карпенко, Олена Анатоліївна Балдовська, Денис Володимирович Дук, Олена Константінова Кунцевич, Олександр Геннадійович Ткачов, Катерина Александрова Федосенко, Олександр Володимирович Южик - члени ЦВК білорусі.

Під обмеження потрапив літак Boeing 737, який використовується як президентський літак для олександра лукашенка.

Доповнення

24 лютого 2022 року США ввели санкції проти міністра оборони білорусі та інших за підтримку російського вторгнення.

Тоді Адміністрація Байдена заявила, що мінськ зіткнеться зі "швидкими і рішучими" санкціями, якщо дозволить росії атакувати Україну з її території.