Росіяни завдають в Україні повторних авіаційних та ракетних ударів по цивільних, як вони це робили в Сирії.

Російські війська повторюють в Україні власну тактику в Сирії, завдаючи повторних авіаційних та ракетних ударів по цивільних. Про це під час засідання Постійної ради ОБСЄ заявив тимчасово повірений у справах місії США при ОБСЄ Тімоті Ганвей, повідомляє Укрінформ.

"Російські військові завдають повторних ударів в Україні по цивільному населенню, в тому числі по парамедиках та особах, які прибувають, щоб допомогти жертвам першого удару. Російський уряд наслідує власний приклад у Сирії, де він здійснив десятки таких авіаударів, унаслідок яких загинули цивільні, співробітники екстрених служб та гуманітарні працівники", - сказав він.

У звіті Московського механізму ОБСЄ 2022 року експерти відзначили "чіткі закономірності порушення міжнародного гуманітарного права російськими військами під час ведення бойових дій", зазначив він.

Окремо розглядалися повторні атаки на цивільне населення, зокрема удар Калібром 1 березня 2022 року по площі Свободи перед Харківською ОДА. Зокрема, за 5-7 хвилин після прибуття рятувальників стався другий удар аналогічною ракетою, яка влучила в будівлю. Отже, рятувальники і поранені в результаті першої атаки були навмисно обрані мішенню, наголосив повірений.

Він додав, що з'явилися докази того, що країна-агресор вбила понад 90 медичних працівників, поліцейських і пожежників та поранила майже 350 цивільних осіб по всій Україні, використовуючи цю тактику.

Ганвей наголосив, що порушення міжнародного гуманітарного права окупантами не повинні залишатися безкарними. Він додав, що кампанія РФ проти цивільного населення України має бути припинена.