У білорусі затримали щонайменше п'ятьох учасників фільму "Хроніки сьогодення" про протести 2020 року проти буцім - то перемоги олександра лукашенка на президенстьких виборах. Про це повідомив білоруський телеграм-канал, близький до мвс республіки, передає УНН.

Про перше затримання учасників акції стало відомо в четвер, 27 липня, через кілька днів після публікації фільму “Хроніки сьогодення” (“Хроники настоящего”). Білоруські силовики індентифікували людей по кадрах фільму. Хоча обличчя героїв на великих планах були заблюрені, проте на загальних планах розгледіти їх було можна. У коментарях з’явилися заклики до доносів на учасників фільму, після чого фільм видалили.

У телеграм-каналі повідомляють, що одну з учасниць фільму міліція затримала просто на робочому місці. Вона на камеру зізналася в участі в протестах разом із цивільним чоловіком. Раніше затримали ще двох: хлопець і дівчина розповіли, що брали участь у “несанкціонованих заходах”.

За зведеннями білоруського МВС і списками правозахисників, до червня 2021 року у зв’язку з протестами в Білорусі затримали понад 35 тисяч осіб. Щонайменше проти 1231 із них порушили кримінальні справи.

Фільм “Хроніки сьогодення” розповідає про масові протести в мінську в серпні 2020 року, його автор — білоруський журналіст і документаліст Микола Мамінов. Він сам був учасником демонстрацій, але потім вимушено покинув країну, отримавши політичний притулок у Литві. “Хроніки сьогодення” присвячені першим дням білоруських протестів, які почалися 9 серпня. В них брали участь сотні тисяч людей у мінську та інших містах — у відповідь на нечесні результати президентських виборів. Фільм було викладено 24 липня на ютуб-каналі “RU Delfi Литва” — і на нього практично відразу відреагували білоруські силовики, пишуть ЗМІ.

У коментарях до фільму з’явилися акаунти, автори яких вказували на людей, які стояли на проїжджій частині міських доріг або тримали в руках біло-червоно-білі прапори — дві причини, через які в білорусі можна отримати тюремний термін.
Редакція Delfi того ж дня ухвалила рішення видалити фільм і опублікувати його заново — вже із заблюреними обличчями всіх героїв. Проте фільм завантажили і поширили в соцмережах канали, близькі до силовиків, зокрема, до управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією МВС білорусі, яке особливо активно переслідувало опозиціонерів.