Новий антибіотик показав ефективність проти декількох бактерій, які викликають серйозні інфекції і стають все більш стійкими до існуючих методів лікування.

Вчені винайшли новий антибіотик - крезоміцин - який може  успішно боротися зі стійкими "супербактеріями", повідомляє The Financial Times із посиланням на опубліковану в журналі Science статтю.

Зазначаєься, що новий антибіотик показав ефективність у дослідженнях на мишах проти декількох бактерій, які викликають серйозні інфекції і стають все більш стійкими до існуючих методів лікування.

"Найважливішим є те, що він вбиває стійкі до антибіотиків штами у тварин. Він більш потужний і більш ефективний проти смертельних бактерій", - заявив співавтор дослідження Юрій Поліканов, доцент біологічних наук в Університеті Іллінойсу в Чикаго.

Синтез крезоміцину є частиною досліджень, спрямованих на подолання антимікробної резистентності (AMR), яка виникає, коли бактерії, віруси, грибки та паразити розвивають здатність протистояти лікуванню.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, AMR, яка значною мірою спричинена надмірним використанням антибіотиків, вже щороку призводить до п’яти мільйонів смертей. 

Крезоміцин виявився ефективним проти низки небезпечних бактерій, які відіграють важливу роль у поширенні гострої респіраторної резистентності, йдеться у статті. До них відносяться золотистий стафілокок, який викликає інфекції шкіри та інших органів; кишкова паличка (E-coli), відповідальна за захворювання кишківника і сечовивідних шляхів,  а також синьогнійна паличка, що викликає інфекції крові та легенів.

Лікарі вже давно користуються ліками, отриманими з природних продуктів, таких як пеніциліни та цефалоспорини, отримані з пліснявих грибів, але вони стають дедалі менш ефективними, оскільки патогени еволюціонують і перемагають їх.

Автори статті про крезоміцин визнають, що проблема антибіотиків є "складною", однак заявили, що їхні результати дають надію на майбутнє відкриття антибактеріальних препаратів, що будуть ефективними у боротьбі зі стійким до них збудником захворювання на золотистий стафілокок.

За словами Поліканова, дослідники взяли за основу крезоміцину існуючий антибіотик, але модифікували його і додали додаткові функції, щоб впоратися зі змінами, які AMR спричинила у патогенних мікроорганізмах-мішенях.

Втім, поки новий антибіотик не буде ретельно вивчений, важко передбачити його цінність проти серйозних грамнегативних інфекцій як єдиного терапевтичного засобу.

Наразі швейцарська фармацевтична компанія Roche проводить першу фазу клінічних випробувань антибіотика.