Космічний апарат продовжує справно працювати, зараз фахівці отримують перші фотографії з місця посадки.

Апарат Odysseus, який напередодні здійснив вдалу посадку на Місяць, перекинувся набік, але продовжує працювати. Про це у п’ятницю, 23 лютого, повідомила компанія Intuitive Machines, передає Reuters.

Як заявив директор компанії, яка побудувала і керує посадковим апаратом, Стівен Алтемус, Odysseus, схоже, зачепився однією з шести посадочних ніг за поверхню Місяця під час остаточного спуску і перекинувся, впершись боком у скелю.

Тим не менш, за словами Алтемуса, Odysseus стабільно перебуває поблизу або на запланованому місці посадки біля кратера Малаперт А в районі південного полюса Місяця.

"Ми маємо зв'язок з посадковим апаратом і надсилаємо йому команди", - сказав Алтемус, додавши, що нараз фахівці працюють над отриманням перших фотографій з поверхні Місяця в місці посадки.

Невдовзі після приземлення в четвер компанія заявила, що радіосигнали вказували на те, що Odysseus приземлився у вертикальному положенні, однак Алтемус сказав, що цей висновок був помилковим і ґрунтувався на телеметрії, отриманій до приземлення.

Директор місії Intuitive Machines Тім Крейн заявив, що космічний корабель під час польоту до Місяця "працював бездоганно". Як і перебачалося, він підзаряджався від сонячної енергії і був заряджений на 100%.