Через підрив росіянами Каховської ГЕС у Дніпропетровській та Запорізькій областях може виникнути підвищення рівня захворюваності на ботулізм. Також пил з місця колишнього мулу водосховища може викликати алергійні захворювання. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в онлайн-інтерв’ю з медичним експертом ЮНІСЕФ Катериною Булавіновою, передає кореспондент УНН.

«Після підриву дамби ми розуміємо, що Дніпропетровська і Запорізька області – це ті області, які втратили воду, тому що вона пішла до низу. Це означає, що певна частина населених пунктів зараз буде відчувати брак та дефіцит питного водопостачання», - розповів Кузін.

За його словами, друга проблема, яка є для цих територій, – це мор риби.

«Попри те, що це в переважній більшості екологічна проблема, але ми розуміємо, що ця риба, яка не встигла піти разом з водою, може збиратися населенням…Відповідно ми не виключаємо те, що підвищення рівня захворюваності на ботулізм може бути на цих територіях», - сказав Кузін.

Також він зазначив, що третя проблема пов'язана з тим, що зараз по суті лінія берега відійшла від населених пунктів, і це доволі великий прошарок суші.

«Через деякий час – це почне висихати й ми розуміємо, що це колишній мул водосховища. Це означає, що пил який може регенеруватися під час вітрів тощо, він точно також може викликати алергійні захворювання та захворювання, які пов'язані саме з дихальним апаратом», - сказав Кузін.