Артефакт був знайдений під час археологічних робіт на портовому крані 15-го століття, затиснутому між двома оборонними вежами.

Польські археологи виявили середньовічну прикрасу у формі голуба з латинським написом: "AMOR VINCIT OMNIA" - "Любов перемагає все". Про це повідомляє Аrkeonews.

Значок голубки містить залишки двох відокремлених ручок, які дозволяли вішати його на ланцюжок або прикріплювати до одягу.

Для давніх греків і римлян голуб символізував любов, відданість і турботу. Голуб був священною твариною богинь кохання Афродіти та Венери.

"Коли ви думаєте про птахів і кохання, пара голубів - це найімовірніший образ, який спадає на думку. Їхня вірність і турбота про свого партнера роблять їх ідеальним символом любові та сім'ї", - каже докторка Анна Рембіш-Любієвська, археологиня музею.

У в Національному морському музеї у Гданську розповіли, що подібні орнаменти були популярні в Гданську між 14 і 15 століттями, і що ця мода прийшла із Західної Європи, особливо з Нідерландів та Англії.

Артефакт знайшли під час археологічних робіт на портовому крані XV століття, затиснутому між двома оборонними вежами.

Колись це був найбільший робочий кран у світі, але він також слугував оборонною спорудою і однією з міських воріт. Він мав вантажопідйомність 4 тонни на висоту 11 метрів, що досягалося завдяки двом масивним дерев'яним колесам в основі, кожне з яких мало діаметр шість метрів.

З 2020 року тривають відновлювальні роботи з відновлення портового крану, який був сильно пошкоджений під час Другої світової війни.

Ремонт та модернізацію крана планується завершити 30 квітня 2024 року.