Ця зима може бути набагато гіршою, ніж минулого року, оскільки країна-агресор більше не приховує намірів завдавати ударів по цивільному населенню та інфраструктурі. Однак, усвідомлення українською владою ризиків набагато краще, підготовка до зимового періоду триває. Про це в інтерв'ю "24 каналу" розповів радник Офісу президента Михайло Подоляк, передає УНН.

"Стартові позиції будуть набагато гіршими, ніж минулого року. Бо тоді була повноцінна система, що була збалансована та працювала десятки років. росія, по перше, вивела з енергетичної системи ЗАЕС, а це величезний обсяг мегават. Крім цього, вона завдала ударів по магістральній мережі. І тому стартові позиції гірші, але усвідомлення ризиків набагато краще", - заявив радник.

Подоляк підкреслив, що наступні місяці, поки Україна не переможе, будуть "однотипними" - росія буде порушувати міжнародне право та бити по цивільному населенню, оскільки не може перемогти на полі бою.

"Для росії ж головне сьогодні не війну виграти на полі бою, вона цього не може зробити,  а максимально завдати шкоди цивільному населенню. Минулого року вони обережно били... Вони маскували свої дії, казали, що б'ють по якихось військових цілях. Сьогодні вони демонстративно говорять: "Б'ємо по цивільному населенню", - розповів він.

За словами радника, на сьодні постійно працює енергетичний штаб, який шукає можливості та оцінює ризики, які потрібно нівелювати. У порівнянні з минулим роком є бачення, як саме необхідно захищати об'єкти інфраструктури, особливо магістральну, додав він.

"Є певні гроші, інвестиції - не тільки внутрішні українські, а й зовнішні. Є певні замовлення", - сказав Подоляк, однак не надав деталей, щоб "опоненти не зрозуміли, що буде відбуватися".

Радник підсумував: "Енергетичний штаб чітко оцінює ризики, які потрібно нівелювати. По друге, шукаємо можливості виготовляти та дозакуповувати, щось не в Україні, але виготовляється з точки зору трансформаторів. По третє, будуються різні способи додаткового захисту, у тому числі і мобільного захисту за рахунок зенітних кулеметів і так далі".

Нагадаємо

Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький повідомив, що енергетики готуються до нового опалювального сезону з урахуванням всіх можливих сценаріїв і розробляють алгоритми дій навіть для найкритичніших, проте закликають громадян підготувати генератори.