Президент України Володимир Зеленський виступить по відеозв'язку на Мюнхенській конференції з безпеки та задасть тон дискусіям, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в Instagram, пише УНН.

"Сьогодні ввечері починаємо активну роботу на Мюнхенській безпековій конференції. Рік тому Володимир Зеленський виступив на цій конференції з відвертою і потужною промовою-попередженням. Цьогоріч Президент теж виступить по відеозв’язку та задасть тон дискусій", - написав Кулеба.

Голова МЗС розповів, що сам у Мюнхені буде не лише брати участь у безпековій конференції.

"Час у Мюнхені використаю по-максимуму. Крім участі в заходах Мюнхенської конференції, в мене заплановані більше десяти переговорів. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, держсекретар США Ентоні Блінкен, глава МЗС Бразилії, керівник Офісу закордонних справ ЦК КП Китаю Ван Ї та багато інших", - розповів урядовець.

З його слів, пріоритетами будуть "пришвидшення постачань вже обіцяної Україні зброї та снарядів і ухвалення в перспективі політичних рішень про надання бойових літаків для України, членство нашої держави в НАТО, реалізація Формули миру Президента Зеленського та майбутнє росії. "Точніше, майбутнє Європи та світу без агресивної росії", - вказав він.

Як зауважив голова МЗС, уперше за багато років на Мюнхенській конференції не буде росії. "Це промовистий підсумок року. І це не просто питання солідарності з народом України, який бореться за своє життя, а прагматичний розрахунок. Це політична гігієна", - прокоментував міністр.

"Поки держава-терорист вбиває, поки використовує бомби, ракети та танки як аргумент міжнародної політики, ні росії, ні її громадян не має бути за столом перемовин, на почесних міжнародних форумах, на спортивних змаганнях, на впливових культурних фестивалях", - наголосив голова МЗС.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, президент Франції Еммануель Макрон і віце-президент США Камала Гарріс – серед тих, хто візьме участь у Мюнхенській конференції з безпеки. На зустрічі зосередяться на обороні та дипломатії, і в основному на загрозі з боку рф.