Блокувати шляхи обходу Росією санкцій - це буквально блокувати терор, підкреслив президент України у вечірньому відеозверненні.

Усі дипломатичні представники України мають активізуватися, щоб і партнери реагували активніше на кожен випадок обходу санкцій з боку Росії. Про це у вечірньому відеозверненні до народу України в четвер, 18 січня, сказав президент Володимир Зеленський.

"Продовжуємо нашу комунікацію з партнерами і щодо санкцій проти Росії - їхньої повної дії. Усі наші дипломатичні представники мають активізуватися, щоб і партнери реагували активніше на кожен випадок обходу санкцій з боку Росії. Це не просто абстрактне питання - це про те, як держава-терорист виробляє зброю, зокрема ракети. У всіх російських ракетах є десятки критично важливих компонентів, вироблених за кордоном, і багато з них - компаніями з вільного світу. Сьогодні була відповідна доповідь керівника Служби зовнішньої розвідки України Олександра Литвиненка. Чіткі факти. Тож блокувати шляхи обходу Росією санкцій - це буквально блокувати терор. Я вдячний усім партнерам, які це розуміють, та кожному й кожній у світі, хто допомагає нам у відповідній роботі", - сказав Зеленський. 

Крім того, Зеленський повідомив про розмову з президентом Франції Макроном, зокрема про плани подальшої оборонної співпраці й безпекових гарантій для України.

Ще одне повідомлення - про нараду з керівником уряду Денисом Шмигалем. 

"Перше - це енергетика, захист і спроможності нашої енергосистеми. Споживання зараз велике, загрози з боку ворога надзвичайно серйозні, але професійна робота і наших енергетиків, і всіх, хто відповідає за захист енергообʼєктів, дає змогу забезпечувати країну світлом і теплом. І це вагомо. Також сьогодні була окрема доповідь про захист стратегічних енергообʼєктів", - додав президент.

Під час наради з прем'єром йшлося, зокрема, про ситуацію в фінансовій системі.

"Ситуація стабільна, соціальні виплати забезпечуються у повному обсязі. І при цьому - без емісії. І, до речі, хочу подякувати всім нашим платникам податків у державі - кожному й кожній, хто в Україні підтримує робочі місця, забезпечує виробництво, працює легально й чисто. За минулий рік ми маємо - попри війну - і економічне зростання 5%, і збільшення сплати податків, яке відповідає зростанню в економіці. Це чітка ознака сили України. І держава справді цінує всіх, хто в цей час попри всі складнощі працює, сплачує податки й підтримує таким чином нашу можливість - спільну можливість - захищати державу й незалежність", - зазначив Зеленський.

Шмигаль окремо доповів Зеленському про будівництво фортифікацій.

"Триває робота, й усім, хто залучений, - моя вдячність. Результати - такі, яких потребуємо", - наголосив президент.