Президент наголосив, що є рішення Європейської ради, заради якого українська влада працювала увесь рік, - рішення про відкриття переговорів щодо членства України в ЄС.

У вечірньому відеозверненні до народу України президент Володимир Зеленський назвав тиждень, що минає, історичним і результативним.

"Ми маємо рішення Європейської ради, заради якого працювали увесь рік, - рішення про відкриття переговорів щодо членства. Ближчими днями офіційно започаткуємо з Єврокомісією процес оцінки українського законодавства на відповідність законодавству Євросоюзу – процес скринінгу. Готуємось і до роботи щодо переговорної рамки для України – очікуємо її навесні. Процес переговорів буде непростим, але головне, що історично ми визначились: Україна завжди буде частиною нашого спільного європейського дому. І я дякую усім, хто допомагає наближати необхідні європейські рішення, - усім, хто долучився: і політикам, і громадським лідерам, і народам різних країн, які однаково вірять в нас, в Україну і в Європу", - сказав президент.

Зеленський наголосив на тому, що українська влада продовжує працювати заради того, щоб наступний рік був і з достатніми програмами фінансової підтримки України.

"Це стосується і двосторонніх програм з державами-партнерами, і програм на рівні Євросоюзу, і процесу використання та конфіскації російських активів, які заморожені в різних юрисдикціях. І це питання - питання про заморожені активи - було одним з тих дуже важливих рішень, що обговорювалися на перемовинах на тижні. Зокрема, у Сполучених Штатах Америки. Зокрема, країни "Сімки" можуть продемонструвати своє лідерство - активи держави-терориста та пов’язаних з нею осіб мають бути направлені на підтримку України, для захисту життя і людей від російського терору. Це буде справедливо. І вже готуємо необхідні контури рішень", - додав президент.

Зеленський також подякував країнам Північної Європи, які надають Україні значну підтримку у війні за незалежність, і розповів про зустрічі з лідерами латиноамериканських країн.

Президент подякував окремим воїнам Національної гвардії, поіменно назвавши їх, а також висловив вдячність усім, хто наближає перемогу.

"Хочу відзначити сьогодні особливо воїнів нашої Національної гвардії, які разом з усіма – в боях, разом з усіма – допомагають рятувати життя після російських ударів, разом з усіма – дають Україні більше безпеки. Третя бригада оперативного призначення Нацгвардії – солдат Максим Осіпов та молодший сержант Владислав Мороз. Я дякую вам, хлопці, за вашу результативність! Чотирнадцята бригада оперативного призначення – молодший сержант Сергій Тихенко та капітан Григорій Токарь. Дякую! Пʼятнадцятий Слов’янський полк Нацгвардії – молодший лейтенант Олександр Роговський та лейтенант Богдан Шуліка. Молодці, воїни! Світ допомагає, коли бачить, що держава й самі люди роблять усе, щоб захиститись, коли бачать, що країна дійсно має перспективу захиститись", - сказав президент.