Зміни до закону "Про організацію системи національної оборони та військової служби" ініціювало Міністерство оборони Литви.

Литовським військовим заборонять в'їжджати до Білорусі, Росії та відвідувати окуповані території України. Про це у п'ятницю, 15 грудня, пише LRT з посиланням на колишнього командувача армією, представника правлячих консерваторів Арвідаса Поцюса.

Він пояснив, що деякі військові мають дозволи на роботу з секретною або надсекретною інформацією, а тому їх виїзд на данні території становить потенційну небезпеку. 

"Щоб уникнути, я б сказав, неприємних випадків, я думаю, що цю поправку обов'язково потрібно затвердити", - заявив він.

Видання уточнює, що за відповідні поправки до закону "Про організацію системи національної оборони та військової служби" проголосували 78 парламентаріїв, ніхто не був проти і не утримався.

Далі уряд має затвердити список країн або територій, в'їзд на які військовим буде заборонено.

На початку грудня МЗС Литви заявило, що має попередній список таких країн. До нього входять Росія та окупований нею Крим, Білорусь, Вірменія, Азербайджан, Казахстан, Китай, Киргизстан, Придністровський регіон Молдови, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан, Грузія, Абхазія і Південна Осетія.